Geen zin om een verhaal voor te lezen? Dan is een zoekboek een leuk alternatief.
Maar welke soorten zoekboeken zijn er en wat kun je ermee doen?
Je leest het in mijn nieuwe blog: Zoekboeken in alle soorten en maten.
In mijn eigen bibliotheekje op zolder heb ik allerlei soorten kinderboeken.
Ik heb prentenboeken, sprookjesboeken, gedichtenbundels en ga zo maar door. Eigenlijk allerlei soorten boeken die in de loop der jaren voor mij niet zo heel erg opvallend meer waren. Dat geldt ook voor mijn zoekboeken.
Heel eerlijk, ik pak eigenlijk nooit een zoekboek. Ik had altijd een beetje het idee dat het ‘een gedoe’ was om steeds dingen te moeten zoeken in een boek, of op een plaatje die ik dan net even te druk vond. Ik ben een type die niet altijd even geduldig is als het op dit soort dingen aankomt. Genoeg redenen dus om een blog te schrijven over de zoekboeken die ik in mijn bezit heb. Of ik mijn mening heb bijgesteld lees je na mijn persoonlijke zoekboeken top 5.
- Dematons, C. (2012). De gele ballon (10e ed.). Rotterdam, Nederland: Lemniscaat.
Een boek die ik al een keertje heb genoemd in een boekentip, maar het is zeker een favoriet binnen ons gezin. Regelmatig zoeken wij naar de gele ballon en keer op keer weten we de ballon gelukkig weer te vinden. Mijn geduld wordt met dit boek enorm op de proef gesteld, want het is echt niet gemakkelijk om de ballon te vinden. De mooie illustraties, de uitdaging om de ballon te zoeken en het verhaal wat je per illustratie er zelf bij kunt bedenken maakt dit boek ontzettend leuk om met kinderen te bekijken. - Bécue, B., & Americo, T. (2018). Mijn reuzezoekboek- sprookjes (Herz. ed.). Gent, Belgie: Abimo.
Dit boek heb ik gekocht, omdat de figuren uit het boek grappig zijn geïllustreerd. De heldere en vrolijke kleuren, het formaat van het boek en de verschillende sprookjesthema’s spreken mij enorm aan. Het boek is groter dan een ‘normaal’ boek. Daarom staat dit boek op mijn nummer twee.
Ook in dit boek is het zoeken niet heel makkelijk. De illustraties zijn best heel druk, er is ontzettend veel te zien en wat er te zien is is niet heel groot afgebeeld. Voor de gevorderde zoeker, of vinder, is dit echt een aanrader. - Dutchbook B.V.. (2018). Koekiemonster zoekt en vindt!. Haarlem, Nederland: Dutchbook B.V..
Dit is een boek met niet al teveel en te ingewikkelde illustraties. Kinderen kunnen zoeken naar tegenstellingen op overzichtelijke pagina’s. Is je kind een beginnende lezer? Dan kun je oefenen met de korte woordjes die bij de plaatjes staan. - Suess, A. (2017). Groot kijk-en-zoek-boek Boerderij. Aartselaar, Belgie: zuid-nederlandse-uitgeverij-n-v-centrale-uitgeverij.
Een groot kartonnen boek met mooie illustraties van de boerderij. Op iedere pagina is wel iets anders te zien van een boerderij. Wat je precies moet zoeken staat er niet bij, fijn, want dit geeft je als volwassenen vrijheid om dit zelf te bepalen. Kinderen kunnen benoemen wat ze zien, jij kunt een mooi verhaal vertellen over wat er te zien valt en je kunt kinderen nieuwe woordjes leren. - Disney Enterprises. (2017). Belle en het Beest- kijk en zoekboek. Illinois, Verenigde Staten: Phoenix International Publications inc..
Disney is onder kinderen best een hit, zeker als het boek over prinsessen gaat. In dit boek kun je het verhaal lezen van Belle, maar daarbij kun je ook zoeken naar de items die aan de zijkant van iedere pagina staan.
Heb je alles gevonden en is het verhaaltje uit? Dan kun je nog zoeken naar extra moeilijke plaatjes waarvoor je terug moet bladeren.