Kinderboeken vind ik geweldig, ik lees ze graag zelf, lees er graag uit voor en een aantal klassiekers heb ik ‘voor de heb’. Tijdens het voorlezen merk ik dat er bij een kind enorm veel gebeurt. Het is meer dan een fijn en gezellig moment dat je met elkaar hebt. Maar waarom is voorlezen zo belangrijk en wat zijn de do’s en don’ts tijdens het voorlezen? Je leest het in mijn tweede weekblog.
Hoe jonger hoe beter
Het klinkt misschien heel gek, maar hoe jonger je begint met voorlezen, hoe beter dit is. Op de website van Boekstart kun je hier meer over lezen.
Vanaf dat een kind 3 maanden oud is kun je beginnen met het bekijken van een prentenboek. Let er wel op dat de plaatjes niet te druk zijn, maar kies voor boeken die gericht zijn op wat baby’s zien.
Wanneer een kind een maand of 9 is kun je beginnen met het voorlezen van simpele verhalen.
Kinderen leren zoveel meer woordjes erbij wanneer zij regelmatig worden voorgelezen, wat goed is voor de taal- en spraakontwikkeling. Ze slaan het allemaal op.
Nog meer voordelen
Buiten het feit dat voorlezen goed is voor de taalontwikkeling, zijn er ook nog wat andere prettige voordelen. Zo leren kinderen goed te luisteren en zich te concentreren, wat altijd fijn is natuurlijk. Ook creëer je met voorlezen een rustmoment en laten we eerlijk zijn, als ouder zijnde kunnen we hier enorm van genieten. Maar stel dat een kind zich niet fijn voelt, of even niet lekker in zijn/ haar velletje zit, dan kunnen kinderboeken steun bieden. Het helpt kinderen namelijk als zij hun probleem/ gevoel herkennen in een boek en hierdoor inzien niet alleen te staan hiermee. Een verhaal vertelt vaak een manier waarop je kunt omgaan met iets.
Wanneer voorlezen
Er zijn geen regels over wat het juiste moment is om voor te lezen, gelukkig maar, want voorlezen kan op ieder moment van de dag.
Het voorlezen kan voor het slapen gaan als rustmoment en als afsluiting van de dag, of het kan wanneer je ergens moet wachten met kind(eren). Kortom, het kan altijd en overal.
Do’s en don’ts
Om een verhaal nóg meer te laten leven voor kinderen zijn we als voorlezers vaak geneigd om de figuren uit een verhaal te voorzien van allemaal leuke, grappige en aparte stemmetjes. Het is zeker een aanrader om dit te doen, maar houd het simpel en niet te ingewikkeld. Je moet het wel het hele verhaal volhouden.
Echte klassiekers zoals Jip en Janneke, bevatten vaak woorden die niet echt meer uit deze tijd zijn. Of je treft een verhaal met enkele moeilijke woorden. Sla deze woorden niet over, ga ze ook niet vervangen, lees ze gewoon voor. Begrijpt het kind het niet? Leg de betekenis van het woord uit.
Ben je net lekker bezig met voorlezen, stelt een kind allerlei vragen tussendoor. In eerste instantie kun je geneigd zijn om geen gehoor te geven aan de vragen. Maar beter is om dit wel te doen, zolang je hierna het verhaal maar weer oppakt.
Met een boek kun je meer
Dat je een boek kunt voorlezen weten we, maar wist je dat je boeken ook kunt gebruiken om activiteiten te organiseren? Iedere vrijdag plaats ik een activiteit op mijn website die is gebaseerd op een kinderboek.
Ben je op zoek naar leuke voorleesboeken? Lees dan mijn vorige blog
Gebruikte bronnen:
Stichting lezen. (z.d.). boekstart maakt baby’s slimmer. Geraadpleegd op 7 augustus 2018, van https://www.boekstart.nl/waarom-voorlezen/
Boekstart stimuleert lezen met baby’s en peuters. (z.d.). Geraadpleegd op 7 augustus 2018, van https://www.boekstart.nl/
Eigen ervaring in de kinderopvang en onderwijs