Ben jij niet het type die er lekker voor gaat zitten om voor te lezen voor kinderen? Vind je voorlezen vreselijk en heb je het geduld er niet voor, maar wil je kinderen toch naar een verhaal laten luisteren? Dan is deze blog helemaal voor jou geschreven!
Ik kan mij goed voorstellen dat je niet altijd zin hebt om voor te lezen, of dat je helemaal het type niet bent om lekker met kinderen te gaan verdwalen in een boek. Dat geeft helemaal niet, dat kan. Ook ik heb wel eens geen zin en geef dan kinderen zelf een boek om te lezen, of om plaatjes te bekijken.
Maar om kinderen toch de gelegenheid te geven om naar een verhaal te luisteren, kun je gebruik maken van luisterboeken.
Wat is een luisterboek?
Een luisterboek is simpelweg een boek dat wordt voorgelezen door iemand en wordt opgenomen. Via een cd, of via een app waarin je verschillende luisterboeken kunt downloaden, kun je een verhaal afspelen.
Hoe het begon
Het begon allemaal bij het brailleboek, een boek voor blinden. Helaas was het brailleboek niet voor iedereen in deze doelgroep een uitkomst. Maar hoe kon men dit oplossen? Er was namelijk wel behoefte aan een boek, of een verhaal.
Gelukkig werd de bandrecorder uitgevonden en dat bood mogelijkheden om een verhaal in te spreken op tape, zodat blinden en slechtzienden ook konden genieten van een verhaal.
Het eerste gesproken en opgenomen verhaal, dus eigenlijk het eerste luisterboek, werd opgenomen in 1955.
In de jaren ’80 werden er meer luisterboeken opgenomen en dat was niet helemaal zonder reden. Naarmate Annie M.G. Schmidt ouder werd, werd zij slechtziend. Haar literaire vrienden, die een leesclub hadden gevormd, wilde het voorlezen wat meer structureren. Schrijfster Renate Rubinstein schakelde haar neefje in om hierin wat te betekenen. Schrijvers lazen voor uit eigen werk en de verhalen werden opgenomen op een audiocassette. Wat bleek, dit was een enorme hit en de vraag naar luisterboeken steeg.
Allerlei soorten en maten luisterboeken
De wat ‘oudere’ onder ons kennen ze vast nog wel, de cassettebandjes met daarop sprookjes, of andere leuke verhalen. Daar begon het voor ons allemaal mee.
Tegenwoordig kun je natuurlijk nog luisterboeken kopen bij een boekhandel in de vorm van een cd, of lenen via de bibliotheek. Handig voor in de auto, wanneer je een lange rit met kinderen voor de boeg hebt.
Ook zijn er verschillende apps die je kunt downloaden met daarop heel veel soorten luisterboeken.
Kortom, voor ieder wat wils.
Creëer rust, gebruik een luisterboek
Hoe ouderwets het misschien ook klinkt in de tijd van de Ipads, een kind kan nog steeds genieten van een verhaal op een cd. Wil je een rustmoment creëren, heb je geen zin om voor te lezen? Zet lekker een cd’tje op.
Voor bijna iedere leeftijd is wel iets te vinden.
Bron:
Wikipedia-bijdragers. (2018, 29 augustus). Luisterboek – Wikipedia. Geraadpleegd op 16 oktober 2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Luisterboek