Mijn allereerste blog is een feit, een blog over kinderboeken.
En om mijzelf op een leuke manier voor te stellen aan jullie, heb ik mijn eigen kinderboekentop 5 samengesteld. Want boeken, of in dit geval kinderboeken, zeggen wat over mensen en dus ook over mij.
Benieuwd wie ik ben, welke kinderboeken behoren tot mijn favoriet? Lees mijn allereerste blog en welkom op mijn site.
Mijn favoriete kinderboeken op een rij
5. Nick Bromey (2013), Pas op! Dit boek Bijt! Bloemendaal: J.H. Gottmer/ H.J.W. Brecht BV.
Een gat in een prentenboek? Hoe is dat nu mogelijk? Wie heeft dat gedaan? Een spannend en uitdagend kinderboek voor kinderen die houden van een beetje spanning. Leuk weetje: Er zit ook echt een gat in het boek.
4. Raymond Briggs (1990), The Snowmen. Londen: Penguin Group.
Mijn favoriete tijd van het jaar is, na Halloween, Kerstmis. Een heerlijke tijd vol gezelligheid en uiteraard mooie (kinder)verhalen. De film, het kinderboek, de verschillende accessoires, ik heb het allemaal en kan er geen genoeg van krijgen. Een sneeuwman komt tot leven, vliegt samen met een jongetje boven Londen en beleeft een mooi avontuur. De illustraties, de magie, alles hieraan is even mooi en bijzonder.
3. Anke de Vries (1977), Belledonne kamer 16. Rotterdam: Lemniscaat.
Een spannend, indrukwekkend en mysterieus verhaal wat zich afspeelt in Frankrijk. Dit kinderboek heb ik verslonden. Jaren later ben ik het boek opnieuw gaan lezen en nog steeds vond ik het verhaal enorm indrukwekkend. Want hoe spannend is het als de hoofdpersoon, waarvan ik dacht dat hij mijn leeftijd had, in zijn eentje op avontuur gaat.
2. Jessica Courtney- Tickle (2016), Een jaar in één dag. Zeist: Christofoor.
Vier seizoenen in één dag, in dit kinderboek kan het allemaal. Het leuke is dat het verhaal wordt ondersteund met fragmenten uit De vier jaargetijde van Antonio Vivaldi (1723), één van mijn favoriete in de klassieke muziek. Je drukt op een knop en de muziek begint te spelen. Door de mooie, sprekende illustraties wordt de fantasie van kinderen geprikkeld. Maar natuurlijk is het allerleukste het drukken op de knopjes. Een klein beetje hulp van een volwassenen is wel aan te raden, je moet stevig drukken.
1. Janet & Allan Ahlberg (1987), De puike postbode of: briefgeheimpjes. Bloemendaal: J.H. Gottmer/ H.J.W. Brecht BV.
Kinderboeken die kleine geheimpje bevatten vind ik erg uitnodigend om te lezen. Dat soort boeken blijven mij altijd bij. Denk bijvoorbeeld aan flapjes die je kunt openen, of enveloppen waar je briefjes uit moet halen om het verhaalgoed te kunnen voorlezen. Het geeft net dat beetje extra wat een boek voor mij speciaal maakt. Daarom deze klassieker uit mijn jeugd, een boek boordevol envelopjes en briefjes, op mijn nummer 1.