Het kon je niet zijn ontgaan, vandaag zijn De Nationale Voorleesdagen van start gegaan met als opening het welbekende Voorleesontbijt. Niet alleen starten De Voorleesdagen, nee, op Boekenspinsels starten de doldwaze voorleesdagen, wat betekent dat er bijna dagelijks leuke boekentips en creatieve activiteiten online komen. Vandaag, hoe kan het ook anders, een leuk verslag van een Voorleesontbijt bij Jeugdboekhandel Silvester in Leiden.
Ik ben een enorme voorstander van voorlezen, dat is inmiddels wel duidelijk. Het Voorleesontbijt wilden wij dan ook zeker niet missen. Bij Jeugdboekhandel Silvester werd er een verhaal voorgelezen op een wel heel bijzondere manier. Het verhaal van ‘Een huis voor Harry’ van Leo Timmers (2018) werd verteld aan de hand van mooie vertelplaten die in een Kamishibai aan de kinderen werden getoond.
Vertelplaten prikkelen de fantasie
Wat ik een voordeel vind van vertelplaten is dat kinderen nóg geconcentreerder naar het verhaal luisteren. De illustraties zijn namelijk goed te zien, omdat deze groter zijn dan in een boek. En als verteller kun je veel meer vertellen over de illustraties, want zelfs de kleinste details zijn te zien.

Zo ook in dit verhaal, want wat werd het op een fijne en rustige manier verteld. Je zag dat kinderen zich enorm goed konden inleven, hier en daar werd er gereageerd op Harry de kat. Het is natuurlijk ook heel zielig om te verdwalen.
Alles op de vertelplaten werd benoemd, want ook dat is belangrijk voor de woordenschat en de taalontwikkeling. Kinderen leren hierdoor veel nieuwe woordjes.
Lekker smullen
Na het verhaal mochten de kinderen lekker smullen van een heerlijk broodje, mandarijntje, of een stukje krentenbrood.
Voor ons was dit echt een ontzettend geslaagd voorleesontbijt! Bedankt!
En natuurlijk konden wij het niet laten om wat boeken te kopen. Die zie je in een latere blog op Boekenspinsels.

Bronvermelding:
http://www.silvester-leiden.nl/
https://www.facebook.com/jeugdboekhandelsilvester/
Timmers, L. (2018). Een huis voor Harry. Amsterdam, Nederland: Querido.
Mocht je niet weten hoe het werkt met vertelplaten en een Kamishibai, kijk dan op de volgende site voor meer info.