Tijdens de boekenweekmania heb je van mij een overload aan blogs gekregen over allerlei onderwerpen die met de Kinderboekenweek te maken hebben. Maar de bijzonderste blog heb ik bewaard voor vandaag. Want vandaag start ik een nieuwe serie op Boekenspinsels, namelijk: Voor iedere ontwikkeling een boek.
Met boeken kun je namelijk veel meer, dat hebben jullie in eerdere blogs van mij wel gelezen. Maar hoe kun je met een boek de ontwikkeling van een schoolgaandkind stimuleren, met welk doel wil je dat en welk boek kun je het beste inzetten?
In ‘Voor iedere ontwikkeling een boek’, welke na de boekenweek iedere maandag online komt, lees je hier meer over en geef ik je tips.
Een korte uitleg
Heel simpel gezegd is de sociale ontwikkeling niets anders dan dat een kind leert om relaties met anderen te krijgen en om deze ook te onderhouden. Een ontwikkeling die soms best lastig kan zijn en waar een kind soms best wat hulp in kan gebruiken.
Wanneer gaat het mis?
Het kan zijn dat een kind op sociaal gebied niet helemaal lekker gaat. Een kind kan het lastig vinden om contacten te leggen, of om samen te spelen. Onzekerheid, of (faal)angst kan hier een oorzaak van zijn. Een kind kan zich hierin onbegrepen voelen, of het idee hebben helemaal alleen te zijn. Een boek kan een kind ondersteunen door het het idee te geven dat er meer kinderen zijn die dit lastig vinden.
Voor iedere ontwikkeling een boek
Er zijn ontzettend veel boeken met verhalen over sociale vaardigheden, of het sociaal bezig zijn met elkaar. Voor deze blog heb ik gekozen voor twee boeken. Eentje voor het jonge kind en eentje voor het wat oudere kind.
- Velthuijs, M. (2008). Kikker vindt een vriendje (9e ed.). Amsterdam, Nederland: Leopold.
Onderwerp: Missen van een vriendje/ verdrietig zijn.
Kikker vindt in dit boek een vriendje die hij mee naar huis neemt en verzorgt. Maar op een dag voelt het vriendje zich niet fijn meer, het vriendje wil naar huis. Kikker is ontzettend verdrietig, want nu moet hij zijn beste vriend missen. Komt zijn beste vriend ooit nog terug? - Vriens, J. (2009). De dikke meester Jaap (18e ed.). Houten, Nederland: Van Holkema & Warendorf.
Onderwerp: Pesten/ gepest worden
Op bladzijde 20 van dit boek staat een verhaal over pestgedrag (Meester Jaap pest) in de klas. Na de kerstvakantie is er een nieuwe jongen in de klas gekomen. In het begin doet de klas aardig tegen hem, maar na verloop van tijd vinden ze de jongen een beetje vreemd. Meester Jaap doet er alles aan om het pestgedrag in de klas tegen te gaan, maar het helpt niet. Totdat hij een bijzondere manier ontdekt waardoor de klas beseft dat het pesten van iemand helemaal niet aardig is.
Hoe gebruik je de boeken?
Stel je voor, een kind voelt zich enorm verdrietig, omdat het een vriendje/ vriendinnetje door welke omstandigheden ook moet missen. Of een kind voelt zich enorm ongelukkig, omdat het gepest wordt, of misschien pest een kind zelf andere kinderen. Kinderen denken vaak dat wat zij voelen, niemand anders voelt en praten niet altijd over hun emoties en gevoelens.
Beiden boeken kun je prima inzetten om een kind het gevoel te geven dat het zich begrepen voelt, dat anderen een dergelijke situatie ook meemaken, of dat het mag praten over zijn/ haar gevoelens. Een kind kan het ook moeilijk vinden om te praten over bepaalde situaties en emoties, een boek kan een opening bieden en een aanzet geven voor een gesprekje waarin je net even wat gerichtere vragen kunt stellen a.d.v. het verhaal.
Biedt het boek een directe oplossing?
Nee, dat denk ik niet. Een boek lost in dit geval het probleem, of situatie niet direct op. Wel kan het een kind zich begrepen voelen, omdat het verhaal herkenbaar kan zijn. Ook kun je een opening creëren voor een gesprek met een kind door een boek in te zetten. Alles met als doel om een kind zich prettiger te laten voelen en om tot meer inzichten te komen.