“Kun je een keer een blog schrijven over leuke en mooie boeken voor groep 8?” Vroeg mijn oud-collega uit het onderwijs mij.
Natuurlijk, want voor groep 8 zijn ontzettend leuke voorleesboeken, of boeken die zij zelf kunnen lezen, te vinden. En zo ontstond mijn nieuwe blog: Een top 8 voor groep 8. Mijn selectie, want natuurlijk zijn er veel meer leuke boeken voor kinderen in de leeftijd van groep 8.
- Vriens, J. (2015). Baron 1898. Amsterdam, Nederland: Van Holkema & Warendorf
De Efteling heeft een spectaculaire achtbaan erbij, Baron 1898. Een achtbaan met een spannend verhaal erachter. Want, wist je dat er op de plek van de achtbaan vroeger een mijn stond waarin werd gezocht naar goud? Was dat een goed plan? Nee, helemaal niet. De hebberige Baron Hoogmoed sloeg de waarschuwingen van de Witte Wieven in de wind. Hij zette zijn plan voort en bouwde een mijn, met alle gevolgen van dien.
Ikzelf ben gek op achtbanen, hoe harder, hoe beter. Afgelopen zomer moest ik de Baron 1898 dan ook uitproberen, omdat ik het boek had gelezen. Ik was erg benieuwd of ik items van de attractie herkende uit het boek. Het werd zelfs beter dan ik in eerste dacht. Het voelde alsof ik één van de mijnwerkers was, opzoek naar goud. Een aanrader om voor te lezen in de klas, een verhaal dat zo geschreven is alsof je er echt bij bent.
- Terlouw, J. (1973). Briefgeheim. Rotterdam, Nederland: Lemniscaat
Voor mij een klassieker, een verhaal die op mij een indruk heeft gemaakt omdat ik het spannend vond. Het verhaal gaat over Eva. Eva loopt weg van huis, omdat haar ouders altijd ruzie maken met elkaar. Ze duikt onder op een plek waarvan ze denkt dat het veilig is. Maar niets is minder waar, Eva wordt onderdeel van een spionagezaak en ontdekt dat er een moord wordt beraamd.
- Abramsz, S. (2000). Veertien dagen op een ijsschots. Houten, Nederland: Den Hertog B.V.
Vader Klaas Bording en zijn twee zoons gaan op 13 januari 1849 uit vissen. De Zuiderzee was helemaal dichtgevroren, het was een strenge winter geweest. Vader en zijn twee zoons liepen met hun vissersspullen over de bevroren Zuiderzee. De dooi had ingezet, sneller dan ze hadden gedacht. Veertien dagen dreven de mannen rond op een ijsschots. Een waargebeurd verhaal kan prima worden voorgelezen in groep 8. Handig is wel om even te peilen hoe het verhaal op kinderen overkomt. Juist doordat het waargebeurd is, kan het zo zijn dat het kinderen raakt. Het is dan ook niet voor niets dat ik dit boek in mijn top 8 heb gezet. Ook ik ben het verhaal nooit vergeten.
- Bodelsen, A. (1986). Een hele schep geld. Amsterdam, Nederland: Leopold.
Een groep kinderen vindt een koektrommel met daarin enorm veel geld. Ze besluiten om het geld te bewaren, want misschien wordt de eerlijke vinder wel beloond. Het vreemde is wel dat er regelmatig een man rond de plek van de gevonden koektrommel te vinden is. De man heeft de groep kinderen in de gaten, gaat het hun lukken om uit de buurt van de vreemde man te blijven?
Het bijzondere aan dit boek is, dat het niet heel bekend is maar dat het verhaal echt de moeite waard is om voor te lezen in de klas. Het is een spannend en stoer verhaal en laat dat nou net passen bij een groep 8’er.
De top 8 voor groep 8 gaat nog even door
- Slee, C. (1991). Verdriet met mayonaise. Amsterdam, Nederland: Van Holkema & Warendorf
Op de school van Leentje wordt een walkman (tegenwoordig weet niet ieder kind wat een walkman is, handig om even uit te leggen) gestolen. Alle beschuldigingen wijzen naar de nieuwe leerling op school, Paul. Leentje is daar niet zo zeker van en gaat op onderzoek uit. Tijdens het onderzoek ziet Leentje haar vader met een andere vrouw in de auto, ze zoenen elkaar. De vrouw is zeker niet haar moeder. Leentje is enorm kwaad op haar vader. Moet ze het haar moeder vertellen, of niet?
Misschien is dit niet één van de meest gezellige verhalen om voor te lezen in de klas, maar doordat het boek gaat over een onderwerp die te maken heeft tussen een vader, moeder en kind, kan het herkenbaar zijn voor kinderen. Doordat hun eigen situatie, of een deel ervan, beschreven wordt in een boek, hebben zij het gevoel dat zij niet alleen dit soort situaties meemaken thuis.
- Vriens, J. (2009). Groep acht aan de macht. Amsterdam, Nederland: Van Holkema & Warendorf
Het is toch de wens van ieder kind in groep 8 om de boel eens even lekker op stelten te zetten. Het overkomt de groep 8 van Meester Mario. Zij maken er een potje van. Zodra de meester de klas uitloopt, produceren de leerlingen enorm veel herrie. Meester Mario is het zat en geeft de klas de opdracht om hun eigen regels op te stellen en zich daar natuurlijk ook aan te houden. De meester bemoeit zich nergens meer mee. De kinderen zien hun kans school om allerlei partijen in de klas op te richten, een pittige verkiezingsstrijd is het gevolg. Groep 8 is aan de macht, maar al snel gaat het helemaal mis…
Een ontzettend grappig verhaal, maar wel een leerzaam verhaal. Want heeft het zin om zonder meester verder te gaan en de boel zelf te gaan regelen?
- Dahl, R. (1977). Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier en zes andere verhalen. Baarn, Nederland: De Fontein
In deze bundel zijn zeven mooie en wonderlijke verhalen te vinden van Roald Dahl. Natuurlijk mag deze schrijver niet ontbreken in deze top 8 van groep 8. Het boek is vernoemd naar het langste verhaal die in dit boek te vinden is. Ik heb mijn keuze op dit boek laten vallen, omdat de verhalen door hun lengte goed voor te lezen zijn. En uiteraard zijn de verhalen zo geschreven dat de fantasie van een groep 8’er lekker wordt geprikkeld. Een mooi overzicht van de verhalen die in dit boek te vinden zijn, vind je op Wikipedia
- Van Dam, A., & De Wolf, A. (2008).In een land hier ver vandaan. Amsterdam, Nederland: Van Holkema & Warendorf.
In dit boek vind je korte verhalen over de hele wereld. Zo zijn er verhalen geschreven over De vogelman op Paaseiland, carnaval vieren op Curaçao, de Taj Mahal in India, kinderdag in Turkije, enzovoorts. Het is zeker geen saai boek met alleen maar informatie, integendeel. De verhalen zijn zo boeiend geschreven dat het voor kinderen erg interessant en is en natuurlijk ook heel leerzaam. Het boek is prima in te zetten bij projecten over verschillende landen. Deel bijvoorbeeld de klas op in kleine groepjes, laat ze een land, of werelddeel uit het boek kiezen, laat de groepjes hier informatie over verzamelen en laat ze hiervan een nieuwskrant maken of collage op een groot vel papier. Klaar is je project over de wereld.
Veel succes dit schooljaar en mochten er nog meer verzoeken zijn voor een blog, ik hoor het graag.