Kookboeken komen in mijn verzameling heel weinig voor en toch maak ik deze week een top 5 van kookboeken voor kinderen. Hoe dan? Heel eerlijk, koken is totaal niet mijn ding, ik vind het niet leuk en heel makkelijk verpest ik een gerecht. Maar kinderkookboeken vind ik anders. Daarin staan recepten die ik snap en die goed gaan. En natuurlijk werken de mooie foto’s ook mee voor mij om gemotiveerd aan de slag te gaan met koken, samen met mijn dochtertje. Hoogste tijd om mijn persoonlijke top 5 voor jou op een rijtje te zetten.
- Schirnhofer, J. (2018). Bakken met Jill. Uithoorn, Nederland: Karakter uitgever B.V.
Met recht staat dit boek op één, want wat ziet het er uitnodigend uit om te kopen en om uit te bakken. De foto’s, de recepten die gemakkelijk te maken zijn, de fleurige kleuren, alles in dit boek is echt heel leuk. Ikzelf heb de ‘Ready-to-roll koekjes’ gemaakt en die waren heerlijk. Ik had geen ingewikkelde ingrediënten nodig, alles was voorradig in de supermarkt. Of de koekjes leken op de foto in het boek? Nee, dat niet. Maar dat zegt meer over mijn kookkunsten dan over het recept. Een echte aanrader! - Albert Heijn B. V.. (2015). Basis kookboek opperdepop. Amstelveen, Nederland: Sumis Printmanagement B.V.
Niet alleen bestaat deze kinderkookboeken top 5 uit kookboeken voor kinderen. Ikzelf, als leek in de keuken, vind het erg belangrijk om ook stil te staan bij boeken die zijn bedoeld voor ouders. Want wat kun je zoal maken voor je kinderen? Hoe maak je een prettige balans tussen gezond en lekker? Dit boek bevat gemakkelijke basic recepten voor kinderen die echt heel lekker zijn.
- Efteling B.V.. (2015). Polles Pannenkoekenboek. Houten, Nederland: Spectrum.
De Efteling is jullie allen wel bekend, maar wist je dat daar ook een ontzettend leukpannenkoekenhuis is waar je heerlijk kunt eten? De pannenkoeken zijn overheerlijk en daar eten met kinderen is echt een belevenis. Overal gebeurt wat, de oven slaat op hol, de polllepels en de pannen leiden een eigen leven, als dat maar goed gaat. Eten in ‘Polles keuken’ is een aanrader. Gelukkig kun je met kinderen thuis nu zelf ook aan de slag en is dit boek een handig hulpmiddel om de lekkerste pannenkoeken en taartjes uit Polles keuken te bakken.
- Steer, G. (2003). Hamburgers en hotdogs. Houten, Nederland: Van Dishoeck/ Unieboek B.V.
Een ‘oudje’ onder de kinderkookboeken, maar wel eentje die ook genoemd mag worden. Natuurlijk willen wedat we gezonde maaltijden op tafel zetten. Maar hier mag ook best wel eens een keertje van afgeweken worden vind ik. In dit boek vind je enorm veel varianten van broodjes hamburger. Van een Chinese hamburger, tot een broodje kip, alles is even lekker. Wat oudere kinderen kunnen zelf aan de slag met de duidelijke recepten.
- Teeling, E. (2016). Relax mama! in de keuken. Utrecht, Nederland: Snor, uitgeverij.
Stel je voor, je hebt een heerlijk gerecht gemaakt. Iedereen zit aan tafel en wacht totdat het diner wordt geserveerd. Je zet de schalen/ pannen op tafel en zo op het eerste gezicht lijkt iedereen er positief op te reageren. Iedereen neemt een hap en dan hoor je: “Bah, wat vies. Dit lust ik niet!”
Je probeert nog allerlei trucjes uit, maar helaas. Je kind stopt met eten.
Fijn om te weten dat dit niet alleen bij jou gebeurt aan tafel en dat er misschien manieren zijn die voor jouw kinderen werken. Hoe krijg je je kinderen zover dat ze gaan eten? En, niet geheel onbelangrijk, hoe blijf je er zelf rustig onder?
Een prettig boek vol met tips, herkenbare situaties en heerlijke recepten voor het hele gezin.
Mocht je nog een leuke aanvulling hebben op mijn kinderkookboeken top 5? Laat het mij vooral weten via social media, of info@boekenspinsels.nl
Alle boeken zijn te koop bij www.bol.com