In deze boekrecensie vertel ik je of een boek een aanrader is om te gebruiken als inleiding voor een creatieve activiteit, of om onderwerpen bij kinderen bespreekbaar te maken die wat gevoelig kunnen liggen.
Boekrecensie: Het huisje dat verhuisde
Oorspronkelijke titel: The little house
Geschreven door Virginia Lee Burton https://en.wikipedia.org/wiki/Virginia_Lee_Burton
Het boek is vertaald door L.M. Niskos
Oorspronkelijke uitgever: Houghton Mifflin, gedrukt in Italië.
Uitgegeven door Lemniscaat te Rotterdam, 5e druk 2017.
Dit boek behoort tot één van de Kroonjuwelen van Lemniscaat. Meer informatie over de Kroonjuwelen- reeks vind je op https://www.hebban.nl/artikelen/lemniscaat-kroonjuwelen en https://www.lemniscaat.nl/
Boekrecensie: Het verhaal
Ergens op een heuvel op het platteland staat een stevig gebouwd, roze huisje. Het huisje is heel tevreden. Het geniet van de spelende kinderen bij de rivier, de appelbomen en de madeliefjes. Ieder seizoen is anders, ieder seizoen heeft andere mooie kleuren die het landschap doen veranderen. Het huisje zou graag willen weten hoe het is in de stad. Naarmate de jaren verstrijken, is de stad enorm gegroeid. De groei heeft ervoor gezorgd dat het huisje middenin de stad staat. De heuvel is weg, de madeliefjes en de appelbomen zijn vervangen door grote kantoren en een rails waarover de trein voorbij dendert. Het huisje wordt door de gehaaste voorbijgangers niet meer opgemerkt, het voelt zich enorm ongelukkig. Maar dan op een mooie lentedag gaat er iets veranderen. Er is één iemand die het huisje wél ziet staan.
Aanrader voor op je boekenplank?
Dit boek herinnerde ik vanuit mijn eigen jeugd. En nadat ik het boek zelf had gelezen, vond ik het verhaal nog steeds even bijzonder. Wanneer ik dat gevoel bij een boek krijg wil ik het zelf eigenlijk meteen kopen en op mijn boekenplank zetten.
Maar buiten mijn eigen jeugdsentiment om, is dit boek zeker een aanrader voor op jouw boekenplank. De illustraties zijn prachtig, de pagina´s zijn van mooi papier en het verhaal bezorgt je een gevoel van herkenning. Ik vind dat er een wat diepere boodschap in het verhaal schuil gaat. Misschien wel meerdere. Wat ik direct herkende was de boodschap: Het gras is groener aan de overkant, of eigenlijk niet groener. ‘Wees blij met wat je hebt’, is ook één van de boodschappen van dit verhaal. Hoe knap is dat als een schrijver, of in dit geval schrijfster, verschillende soorten boodschappen in een verhaal heeft verwerkt. Dit maakt dat je het boek voor verschillende doeleinde kunt gebruiken, maar daarover later in deze recensie meer.

Diepgang
Het kan lastig zijn om een gesprek aan te gaan over iets waarbij een kind te maken krijgt met verschillende soorten emoties. Vaak kan een kind het idee hebben er alleen voor te staan in een bepaalde situatie. Het voorlezen van een boek wat gaat over een bepaald, voor een kind een herkenbaar, onderwerp kan zorgen voor herkenning en kan ook zorgen voor een situatie waarin het kind zich begrepen en gehoord voelt. Dit boek kun je goed gebruiken om met een kind te praten over onderwerpen zoals: iets graag willen hebben wat een ander ook heeft, geduld hebben, onzekerheid/ zelfverzekerd voelen en hulp geven/ krijgen.
Doelgroep
Mijn dochter is vier jaar oud en heeft nog geen benul van boodschappen in een verhaal. Voor haar gaat dit boek over een huisje dat niet blij is, omdat niemand het wil hebben. Toch wil ze dat we het avond na avond voorlezen, omdat ze het verhaal en de illustraties mooi en interessant vindt. Zo staat er bijvoorbeeld een illustratie in het boek waarbij verschillende zonnetjes worden weergegeven. Iedere zon heeft een andere emotie. Ze telt de zonnetjes en vertelt hoe ze zich voelen. Dat is voor haar de verdieping van dit verhaal.
Wil je nóg meer verdieping, gebruik dit boek dan om voor te lezen voor kinderen vanaf een jaar of zes. Zij kunnen beter verwoorden hoe zij zich voelen en wat zij bedoelen. Mits zij hier natuurlijk zin in hebben, forceer niets.
Boekrecensie: aanrader of afrader?
Waarschijnlijk raad je het al, in deze boekrecensie heb ik een echte aanrader beschreven. Het boek zorgt voor diepgang op verschillende vlakken. Het leent zich enorm goed om verschillende onderwerpen bespreekbaar te maken voor kinderen en natuurlijk kun je ook creatief bezig zijn met dit boek. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een huis van lego, of karton.
1 gedachte op “Boekrecensie: Het huisje dat verhuisde”