Je bent net bevallen, jullie genieten van een heerlijke baby en ondertussen word je geleefd en kan het best een beetje druk en hectisch zijn. Alles is nieuw en hoe ga je dat allemaal organiseren?
Juist de dagen na de geboorte gebruik je om uit te rusten en te herstellen. Maar wist je dat er in tal van culturen wordt gecocoond na een bevalling? In deze recensie staat een mooi boek centraal die van begin tot eind uitlegt wat het cocoonen in o.a. de Chinese cultuur betekent.
Zuo Yuezi
In de Chinese cultuur spreekt men eigenlijk niet van cocoonen, maar van Zuo Yuezi. Tijdens deze periode blijft de vrouw thuis en kan zij zich volledig richten op haar eigen herstel en op de binding/ hechting met de baby.
Verhalen over Zuo Yuezi, eigen ervaringen en een duidelijke uitleg hierover zijn te lezen in dit mooie, informatieve boek.
Maar ook: Hoe werkt een zwangerschapsverlof in andere culturen? Wat zijn de tradities in India en Korea, waar ze spreken van samchilil als het om de periode na de bevalling gaat.
De vijf inzichten
De kraamzorg was vroeger anders dan nu, in de loop der jaren is er nogal wat veranderd. Maar wat altijd hetzelfde is gebleven zijn de vijf inzichten. Deze inzichten zorgen voor richtlijnen in de zorg voor de moeder. Tot op de dag van vandaag zijn deze inzichten nog steeds ontzettend belangrijk. In dit boek worden deze vijf inzichten benoemd en uitgelegd. Interessant om te weten is dat één van de vijf inzichten ‘rust’ is. En voor mij was het best een eyeopener om te lezen dat rust onderschat wordt in onze cultuur. Zoals we weten is rust nodig om te kunnen herstellen. Maar al snel zijn we geneigd om in tijden van drukte onze rustmomenten in te korten, zo ook in de kraamtijd. Goed om hier bewust van te zijn.
Recepten
Tijdens de eerste veertig dagen na een bevalling is rust nodig om aan te sterken. maar daarbij hoort ook goede voeding. Je wilt als kersverse moeder namelijk weer je energie en kracht terug. In dit boek staan lekkere, maar ook bijzondere recepten beschreven die hiervoor kunnen zorgen.
Wist je dat bouillon hierin een belangrijke rol vervult?
Ben je een goede kok(kin)? Dan kun je met deze recepten prima uit de voeten. Dat gaat wel lukken. Ikzelf ben geen ster in de keuken en zie ingrediënten staan in een recept waar ik nog niet eerder van had gehoord. De smoothies gaan mij wel lukken. Smoothies met avocado, kokosnoot en limoen klinken ontzettend lekker. Iedere smoothie is wel ergens goed voor. Ook vind je in dit boek smoothies met als ingrediënt placenta. Interessant om te lezen dat dit op deze manier verwerkt kan worden in een maaltijd.
De mooie foto’s laten eindresultaten zien van enkele gerechten.
Boekrecensie: Aanrader of afrader?
Ik vind het lastig om een keuze te maken in of ik het boek een aanrader vind, of een afrader. Ben je geïnteresseerd in andere culturen en de kraamtijd, of wil je hier zelf iets van leren? Dan is dit boek echt iets voor jou en zal ik het zeker aanrader. Het is leerzaam en informaties. De recepten maken het boek echt compleet.
Zelf ben ik iets minder geïnteresseerd in dit bepaalde gebruiken na een bevalling. Wat overigens niet betekende dat het onderwerp mij totaal niet boeide, integendeel, je kunt er altijd iets van leren. Zo vond ik de vijf inzichten tijdens de kraamtijd heel logisch klinken en herkende ik ook onderdelen van mijn eigen kraamtijd. De recepten maakt het boek compleet, maar je moet wel vaardig genoeg zijn in de keuken om het merendeel te kunnen maken. Juist omdat het mij niet heel veel zegt, vond ik de foto’s wel fijn. Zo kreeg ik een idee van hoe een gerecht eruit moet komen te zien. En, je leert wel dat voeding van grote invloed is op alles.